Ingangsdatum: 1 februari 2014

Wat verandert er?

Voor alle binnen- en buitenlandse eurobetalingen maakt u straks gebruik van IBAN (International Bank Account Number). Ook maakt u gebruik van de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso's.

 

IBAN-Acceptgiro

Sinds 1 juli 2013 is de acceptgiro geschikt voor IBAN. De nieuwe acceptgiro heet IBAN-Acceptgiro. Na 31 december 2013 mag u de oude acceptgiro niet meer versturen. U moet dan zijn overgestapt op IBAN-Acceptgiro of een alternatief. Het stappenplan voor incassanten (pdf) geeft aan welke stappen u moet zetten om op tijd klaar te zijn voor IBAN-Acceptgiro.

Waar moet u rekening mee houden?

Invoering van IBAN als rekeningnummer heeft gevolgen voor uw administratie, systemen en software. U kunt zich nu al voorbereiden. Op de website Over op IBAN staat waar u rekening mee moet houden.

Hoe kunt u zich voorbereiden op invoering van IBAN?

Om u en uw bedrijf te ondersteunen bij een goede voorbereiding op de veranderingen heeft de Nederlandsche Bank (DNB) een toolkit ontwikkeld. Snel zien welke stappen u moet nemen om klaar te zijn voor de overgang op IBAN? Doet u dan de IBAN Impact-Check.

Hoe vindt u het IBAN van een rekeningnummer?

Met de IBAN BIC Check vindt u van een Nederlands rekeningnummer de bijbehorende IBAN en BIC. Met de overopIBAN-app krijgt u bij invoering van een rekeningnummer de bijbehorende IBAN te zien.

Voor wie?

Alle bedrijven (en consumenten)

Wanneer?

Vanaf 1 februari 2014 zijn betalingen alleen nog mogelijk met het rekeningnummer IBAN.