Ingangsdatum: 1 januari 2014

Wat verandert er?

Het 2-delige papieren kentekenbewijs wordt vervangen door een kentekencard met chip:

De kentekencard vermeldt de gegevens van het voertuig en de gegevens van de kentekenhouder. Nu staan die nog op de afzonderlijke papieren kentekendelen.

  • De eigenaar van het voertuig krijgt bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt. Nu krijgt de eigenaar van het voertuig nog een overschrijvingsbewijs.
  • De RDW zal de kentekencards alleen nog centraal aanmaken en uitgeven. Nu gebeurt dit nog op locatie bij voertuigbedrijven of postkantoren.

Kentekenbewijzen kunt u straks digitaal (vanuit huis) op een andere eigenaar overschrijven. Nu moet u nog naar het postkantoor om het kentekenbewijs over te schrijven. Ook komen er meer plekken waar u de tenaamstelling persoonlijk kunt regelen.

De verplichting om het kentekenbewijs te tonen vervalt.

U kunt straks een kentekenbewijs langer schorsen, namelijk 3 of 5 jaar. U hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting en WA-verzekering te betalen. De auto hoeft ook niet APK gekeurd te worden.

Voertuigbranche

Door de invoering van de kentekencard veranderen de kentekenprocessen voor de voertuigbranche. Meer informatie leest u op de themasite van de RDW.

Meer informatie

Op Kentekencard.nl van de RDW leest u uitgebreide informatie over de nieuwe kentekencard.

Voor wie?

Alle bedrijven

Wanneer?

De wijziging gaat in per 1 januari 2014. Vanaf deze datum krijgen nieuwe voertuigen bij aflevering een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar overgeschreven wordt. Of als het bestaande kentekenbewijs om andere redenen tussentijds vervangen moet worden.

Begin 2014 kan een voertuig langer worden geschorst. In de loop van 2015 vervalt de verplichting om het kentekenbewijs te tonen en kunt u overschrijvingen van kentekenbewijzen digitaal afhandelen.